בעיר ירושלים קיימות שכונות וותיקות אשר בהן מבנים בני עשרות שנים. אותם מבנים אינם בטוחים בימים אלה מפני רעידות אדמה ופגעים אחרים של מזג האוויר, לכן פרויקטים של תמ"א 38 מתאימים עבור חלקם הגדול עד מאוד ומיועדים בכדי לחזק אותם ולאפשר מגורים נוחים ונעימים יותר בתוכם. לעיר יש פוטנציאל גדול בהיבט הכדאיות לתושבים לקיום פרויקטים של התחדשות עירונית בכלל ותמ"א 38 בפרט כשהרעיון הוא לחדש מבנה קיים בהתאם לקריטריונים השונים המותאמים עבורו.
כיצד תמ"א 38 ופרויקטים של התחדשות עירונית מסייעים לתושבי הבירה?
אפשר לחלק את פרויקט תמ"א 38 כפי שהוא בא לידי ביטוי בעיר ירושלים לשני סוגים: האחד מתרכז בחידוש ושדרוג במבנים קיימים, שיפוצים שונים שהופכים את הבניין ליציב, חזק ועמיד יותר והשני הוא הריסה מוחלטת של המבנה לצורך בנייה של בית חדש לגמרי.
ההחלטה איזה מבנה יעבור איזה תהליך, תלויה בלא מעט גורמים אשר יכולים להצביע על בעיות אפשריות, כדאיות של התהליכים הללו וכן הקושי לבצע אותם בשטח. בכדי להניע תהליך כזה, צריך בכל מקרה הסכמה של כלל הדיירים, אשר אין ספק כי התקופה שבה מתבצע הפרויקט בפועל איננה נוחה עבורם במיוחד.
השלבים בדרך, המכשולים וכיצד ניתן להתגבר עליהם
ביצוע של פרויקט תמ"א 38 בירושלים הינו רב שלבי ומדובר בתהליך מורכב שיכול לקחת חודשים ולעיתים גם שנים, עד שהוא באמת יוצא לפועל. העובדה כי דווקא בירושלים יש כל כך הרבה מבנים עם פוטנציאל לפרויקט מוצלח של התחדשות עירונית, המתאימים מאוד לכל התהליך הזה, יכולה אולי לסייע בהתנעתו – לטובת הדיירים ולטובת העיר כולה.
הבקשה עבור ההיתר לפרויקט יכולה להתקבל תוך חצי שנה לערך, ואז עוד כשנתיים ויותר עד לאכלוס מחדש של אנשים בתוך הבניין שעבר את השיפוץ. חשוב להבין כי לאורך כל הדרך חובה להיות בקשר עם החברה האחראית על הפרויקט ולכן כאשר מדובר בחברה אמינה ומקצועית, הדיירים יכולים להיות "בראש שקט". ההקפדה על לוח זמנים ועמידה בו, יכולה כמובן לסייע בשכנוע דיירים לחתום על ההסכמה לביצוע תמ"א 38 בבניין שלהם לרווחת כל המתגוררים בתוכו.